dinsdag 20 april 2010

#22 bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Laat het fruit maar even in de mand, nu komen de serieuze 'dingen' aan bod!

Ik verklaar hierbij plechtig mij te zullen houden aan de 16 geboden van Kees Hamann;-).

Alle artikelen komen eigenlijk op hetzelfde neer: wees een open organisatie, ga mee met de ontwikkelingen buiten de bibliotheek, laat een wisselwerking ontstaan tussen de organisatie, de gebruiker en jezelf.
Wat duidelijk wordt uit de filmpjes van Dennis Eijsten: treed digitaal naar buiten als één bibliotheek Nederland met één gezicht. Maakt het zoveel eenvoudiger voor de gebruiker, die hoeft maar één functionaliteit te doorgronden. Wel is het zaak voor de bibliotheek die functionaliteit toe te lichten. De jonkies zullen er niet zo'n moeite mee hebben, maar het gros van onze gebruikers wel.

Via bibliotheek20.ning.com kwam ik op de blog van Jeroen de Boer 'Muziek & de bibliotheek' terecht. Hier een interessant artikel over de mogelijke toekomst van het muziekgebeuren in de bibliotheek.
MCN Muziektrends Mediathecarissen
Ook deze presentatie zet aan het denken.......

En zo eindig ik bij het begin: denken over de toekomst zit zeker in 1 van de 16 geboden van Kees Hamann!

1 opmerking:

  1. Klinkt goed. W.b.t. muziek en DRM, dat blijft een haat-liefde verhouding. DRM staat enerzijds de vrije toegang naar informatie in de weg, maar anderzijds biedt het een alternatief voor het systeem wat wij al jaren fysiek doen. Maar het voelt niet natuurlijk. Een bestand lenen die na verloop van tijd niet meer werkt. Met streaming leg je de nadruk op een andere belangrijke rol van de bibliotheek, inspireren, informeren en beschikbaar stellen. Een leuk gegeven om mee te gaan spelen.

    BeantwoordenVerwijderen