zaterdag 27 maart 2010

#18 de fruitverleiding



Of eigenlijk 'tempted by the books of another'. Dat vind ik het leukst aan dit 'ding', de aanbevelingen die je oproept met je eigen keuze. En de mogelijkheid tot het maken van een 'nog te lezen' lijst. Alle rondzwervende papiertjes, uitgeknipte recensies, verzamelde boekenbijlages van de krant....in de prullenbak. Wat mij steeds duidelijker wordt naarmate wij verder in de 'dingen' doordringen is de orde die deze 'dingen' scheppen. En het feit dat ze overal te benaderen zijn.
Zo ook dizzie en mijn boekenplank.
Wat betreft gebruik in de bibliotheek: aanwinsten presenteren, gedeelte van je collectie uitlichten in het kader van een tentoonstelling, activiteit.
Op onze nieuwe website hebben we een carrousel met aanwinsten en op je eigen pagina kun je aan de slag met met een profiel. Laat ik dat eerst maar eens bekijken voordat we met LibraryThingHaarlemEnOmstreken beginnen.

#17 de passievrucht



Het is bijna Pasen. Wat is er lekkerder dan een 'Meringue met passiefruitroom' als toetje???!!!

Smulweb heb ik gekozen voor dit 'ding'. Recepten vinden van anderen, recepten plaatsen voor anderen, reacties toevoegen, bookmarken voor je eigen pagina......zo web 2.0.
En wat eten we vanavond? Ga snel weer terug naar smulweb om iets lekkers met vis uit te zoeken. Eet ze!

maandag 22 maart 2010

#16 de fruitfluit



Oké, de wortel valt niet echt onder het fruit, ik vind een groente af en toe ook wel op z'n plaats.

YouTube, wat een heerlijk medium. Uren kan ik hier doorbrengen. De meest wonderlijke filmpjes passeren de revue. Jullie hebben vast al gemerkt dat ik een fan ben! Het liefst zou ik bij dit 'ding' zoveel mogelijk filmpjes met jullie delen (helemaal web 2.0!), maar dat is geloof ik niet helemaal de bedoeling. Ter zake dus....gezocht via categorieën, vind gewoon intikken van zoektermen toch makkelijker. Toen naar de playlist gaan kijken, ook ingetikt als zoekterm, wat blijkt, er bestaan allerlei instructiefilmpjes geplaatst door het 'YouTube help center'.



Zulke instructievideo's kunnen een mooie toepassing vormen voor de bibliotheek bv. hoe werkt de aquabrowser?
En wat te denken van een virtuele rondleiding, videoverslag van een activiteit, een nieuwe dienst van de bibliotheek aanprijzen. Je zou er zelfs een feuilleton van kunnen maken...elke maand een ander onderwerp belichten. Of draaf ik nu een beetje door?

Nog een toepassing: als tip voor klanten die een instrument willen leren bespelen maar geen noten lezen!

zondag 21 maart 2010

#15 de krent


Geen lente zonder krenten!!!

Rondgeluisterd op radiocast. Oorverdovend!!! Je hoeft niet meer te denken...om 22.00uur moet ik niet vergeten de radio aan te zetten voor mijn favoriete programma. Voortaan te beluisteren waar en wanneer je wilt.
Gespod brengt je op ideeën voor het vinden van podcasts in allerlei categorieën. Zitten trouwens ook veel vodcasts tussen.
Via google kom je ook eenvoudig bij podcasts.
Die van Dok Delft houden niet over. Drie stuks en niet recent. Ook de videocasts zijn oud! Zie dat ze een lezing geven over het belang van gaming i.s.m. met de T.U. Daar kunnen ze een podcast van maken, misschien zelfs streaming. Hebben wij in Haarlem een (bij mijn weten) eenmalige poging toe gedaan. Was technisch nog een hele klus, expertise van buiten de bieb voor ingehuurd.
De podcasts van Waterweg kan ik niet eens vinden!
Ik vind vooral berichten uit de oude doos erg leuk. Vrijdag is vanouds mijn vrije dag en hoe kan je het treffen: VPRO radiodag!!! Het Gebouw, met Ischa, Cor Galis, Dorrestijn, John Jansen van Galen, Klaas Vos, alles aan elkaar gepraat door Harmke Pijpers. Een groot deel van die Ischa uitzendingen heb ik nu teruggevonden. Die gaan mee op vakantie! en wat dacht je van het marathoninterview met Hans van Mierlo uit '89.
Wat betreft bibliotheektoepassingen...het domein muziek heeft 2 jaar geleden met plannen rondgelopen om, in het kader van de Haarlem Muziekcollectie, regelmatig een podcast te plaatsen van een Haarlemse band, zanger, koor. Dit in samenwerking met de Haarlemse poptempel het Patronaat. Wegens het niet verkrijgen van een subsidie is dit plan in de koelkast beland. Toekomstmuziek?

dinsdag 16 maart 2010

#14 fruitpraat



Kondigt zich aan als een podcast. Al een beetje #15.

Beetje teleurstellend dat ik het icoon van Google TalkBack (zie vorig bericht) niet aan de rechterzijde van deze blog kan krijgen bij de gadgets. Hulp ingeroepen van Vuurziel en onze coach....we zijn er niet uitgekomen!
Geprobeerd met onze hoofdcoach al chattend een oplossing voor dit probleem te krijgen, helaas, er werd niet teruggechat via de chatmogelijkheid op 23dingen. Was net zo'n goeie oefening geweest, of heb ik iets verkeerd gedaan? Had ik mijn eigen chatblokje groen moeten maken? Enfin, er valt nog wel wat te ontdekken.
Denk dat chat nuttig kan zijn bij het inlichtingenwerk, voorwaarde is wel een goede bezetting.
Je zou het ook tijdelijk kunnen inzetten, zoals nu met onze nieuwe website. Onze klanten zitten met veel vragen en ongenoegens. Via chat zou je ze door de website heen kunnen leiden.
En wat te denken van een chatcontact tussen front- en backoffice.
Wat is trouwens de reden van het opheffen van de chatdienst bij Al@din?

zaterdag 13 maart 2010

#13 de kokosnoot



Kantoortoepassingen bij Monty Python!

Het hele traject van achtergrondinformatie doorlopen. Het filmpje maakt goed duidelijk dat het om een webbased applicatie gaat. Wat mij tot wanhoop dreef met word was, dat niet elke computer dezelfde versie van word had. Dat probleem is opgelost met Google docs & spreadsheets. Op Googleme.nl de rondleiding gevolgd, helder en duidelijk. Hier vind je ook gebruikersvoorbeelden: afspraken plannen voor de eet-, bioscoop-, kook-, voetbal-, enfin wat voor club niet? Je trainingsprogramma, boodschappen-, wat-mee-te-nemen-op-vakantielijstje. De Google Docs Blog geeft nog handige templates: budgetplanner, weddingplanner, to-do-list enz.
Heb zelf een document gemaakt in Google docs en een excel bestand vanaf mijn computer geupload, gewijzigd en geshared met mijn normale mailadres en van daaruit weer bewerkt. Superhandig. Moet nu nog uitvinden hoe het werkt met eerdere versies.
Dit was een betere tool voor de servicenormclub bewegwijzering geweest dan een wiki.
Toe te passen voor activiteitenoverzichten, tja wat eigenlijk niet waar meerdere mensen hun inbreng hebben vanaf verschillende locaties. Vestigingen der bieb, verenig je op GDS!

maandag 8 maart 2010

#11 de kiwi



Wist niet dat er ook een kiwi bird was. Zo zie je maar.....er zijn meer 'dingen' tussen hemel en aarde!

En dan nu: wiki's. Voor de cursus digitaal inlichtingenwerk hebben wij, als cursisten, met een wiki gewerkt. Wat me nog is bijgebleven, het was handig én eenvoudig! De details ben ik kwijt.
Als je rondkijkt op de opgegeven ontdek wiki's valt mij op dat het er, afgezien van de inhoud, vaak zo saai uitziet. Dat is niet erg voor een interne wiki, voor een externe wiki lijkt me dat het oog ook wat wil.
De publiekswiki van OB Deventer vormt daarop een gunstige uitzondering.
De godmother der wiki's, Wikipedia, is natuurlijk helemaal top. Dacht, kijk ook eens op wikitravel. Viel me tegen...mijn favoriete Griekse eiland levert niet veel info op. Hier wacht mij een schone taak, of zal ik het als geheimtip houden.
Bedenk mij nu dat een wiki wellicht geschikt was geweest als tool bij de servicenormclub bewegwijzering. Wat daar is afgemaild, ge-word, gefotografeerd en ga zo maar door!
Wat denken jullie van een wiki voor de Haarlem Muziekcollectie? Voor en door de de Haarlemse muziekbeoefenaar/liefhebber.

ad#12


Zelfs vanuit 'deep space'!

vrijdag 5 maart 2010

#12 birdie num num

Pre-tweet???



Beetje dronken van mijn verblijf in de 'digitale kroeg', zoals twitter genoemd wordt in het filmpje van Kassa. Dat is de ene kant van het verhaal. Het verhaal heeft echter nog een heel andere kant. Die zie je als je gaat shoppen rond twitter.
Eerst de tweets bekeken van de bekende Nederlanders. Wat moet er een storm gewoed hebben op de twitter van SP-ers tijdens (en vooral na!) de gemeenteraadsverkiezingen. Het filmpje 'twitter in plain english' geeft alleen de ene (sociale) kant van het verhaal weer. Tweetdeck en Twhirl zien er knap ingewikkeld uit. Bij Jan's tweets kwam ik ook nog 'hootsuit, seesmic en foursquare tegen. Allemaal twitter-clients? Het #tekentje op twittersearch is behalve een hashtag ook een gewone tag? Heb gezocht in de twittergids bij strips en bibliotheek: duidelijk te hanteren index. Daar wordt ook meteen de andere kant van het verhaal duidelijk. Volg de hoog gerankte (nieuw statussymbool???) tweepers en je hebt de meest volgenswaardige, betrouwbare info.
Stukken van Alice de Jong en Bart Janssen gelezen. Daarin wordt duidelijk voor welk doel en op welke manier je twitter kunt gebruiken voor je organisatie.
Conclusie: eenvoudige manier om te communiceren met je klanten. Van onder de aandacht brengen van blogs tot aanwinsten tot evenementen enz. Voorwaarde is wel dat je veel bekendheid geeft aan het feit dat je als organisatie werkt met twitter en continuïteit betracht in je tweets.
Misschien wordt twitter wel het belangrijkste communicatiemiddel, die potentie heeft het. Er zit volgens mij van alles een beetje in: bloggen, rss, chatten, sms. Kan me voorstellen dat de functionaliteit in de toekomst verder verbeterd wordt.
Wisten jullie trouwens dat biebsounds ook op twitter zit .....thnx Jan!